Smoothie buraczane z jabłkiem imbirem i chia
Poznajcie mojego nowego przyjaciela. Smoothie buraczane to nie tylko soczysty odcień różu, ale także bardzo zdrowy koktajl: buraki pomagają obniżyć ciśnienie krwi; jabłka są pełne błonnika pokarmowego; szpinak świetnie nadaje się na wzmocnienie; imbir działa przeciwzapalnie, a nasiona chia są bogate w błonnik, białko i kwasy omega-3. Nic dziwnego, że ten napój tak się rumieni.
Składniki (2 porcje)
-1 duży ugotowany lub upieczony burak
-1 jabłko
-garść szpinaku
-10 g nasion chia
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-150 ml soku jabłkowego
-1,5 cm kawałek świeżego imbiru
-garść kostek lodu
Przygotowanie
Burak pokroić w małe kawałki. Jabłko obrać i oczyścić z gniazda nasiennego. Imbir obrać. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu. Zblendować.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 129,2 kcal
Tłuszcz: 2g
Białko: 2,8g
Węglowodany: 22,9g
Składniki (2 porcje)
-1 duży ugotowany lub upieczony burak
-1 jabłko
-garść szpinaku
-10 g nasion chia
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-150 ml soku jabłkowego
-1,5 cm kawałek świeżego imbiru
-garść kostek lodu
Przygotowanie
Burak pokroić w małe kawałki. Jabłko obrać i oczyścić z gniazda nasiennego. Imbir obrać. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu. Zblendować.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 129,2 kcal
Tłuszcz: 2g
Białko: 2,8g
Węglowodany: 22,9g
Bardzo lubimy buraki na słodko ale w takim połączeniu jeszcze go nie próbowałyśmy :)
OdpowiedzUsuń